Tags

Ο Λογος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μερος 2

Η αγάπη, κυρίες και κύριοι, είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά της ανθρώπινης οικογένειας, το πιο πλούσιο κληροδότημά της, η χρυσή της διαθήκη. Και είναι ένας θησαυρός που περνάει από γενιά σε γενιά. Οι παλαιότερες γενιές μπορεί να μην είχαν τον πλούτο που απολαμβάνουμε εμείς.

Τα σπίτια τους μπορεί να μην είχαν ηλεκτρισμό, και να στρίμωχναν τα πολλά παιδιά τους σε μικρά σπίτια χωρίς κεντρική θέρμανση. Αλλά αυτά τα σπίτια δεν ήταν ούτε σκοτεινά, ούτε κρύα.Φωτίζονται με τη λάμψη της αγάπης και ζεσταίνονταν τρυφερά με τη θέρμη της ανθρώπινης καρδιάς. Οι γονείς, χωρίς να αποπροσανατολίζονται από την επιθυμία για πολυτέλεια και κοινωνική θέση, παρείχαν στα παιδιά τους την πρώτη θέση στη ζωή τους.

Όπως γνωρίζετε, οι δύο χώρες μας αποσχίστηκαν η μία από την άλλη όταν ο Thomas Jefferson έκανε αναφορά σε “δεδομένα αναφαίρετα δικαιώματα”. Και ενώ εμείς, τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Βρετανοί μπορεί να διαφωνούμε για την ορθότητα των ισχυρισμών του, αυτό που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε είναι ότι τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα αναφαίρετα δικαιώματα, και η σταδιακή αποσάθρωση αυτών των δικαιωμάτων οδήγησε σε πλήθη παιδιών παγκοσμίως από τα οποία αφαιρούνται οι χαρές και η ασφάλεια της παιδικής ηλικίας.

Θα ήθελα λοιπόν απόψε να προτείνω να καθιερωθεί σε κάθε σπίτι μία Παγκόσμια Διακύρηξη των Δικαιωμάτων των Παιδιών , τα άρθρα της οποίας θα είναι:

1. Το δικαίωμα να σε αγαπούν χωρίς να πρέπει να κερδίζεις την αγάπη.
2. Το δικαίωμα να σε προστατεύουν, χωρίς να πρέπει να το αξίζεις.
3. Το δικαίωμα να νιώθεις πολύτιμος, ακόμα και αν έρχεσαι στον κόσμο χωρίς τίποτα.
4. Το δικαίωμα να σε ακούν, χωρίς να πρέπει να λές κάτι ενδιαφέρον
5. Το δικαίωμα να σου διαβάζουν ένα παραμύθι πριν κοιμηθείς, χωρίς να πρέπει να αταγωνιστείς τις βραδυνές ειδήσεις.
6. Το δικαίωμα στην παιδεία, χωρίς να πρέπει να ελίσσεσαι για να αποφεύγεις τις σφαίρες στα σχολεία.
7. Το δικαίωμα να σε θεωρούν αξιαγάπητο ακόμα και αν η εμφάνισή σου είναι τέτοια που μόνο η μητέρα θα μπορούσε να αγαπήσει.

Φίλοι μου, η βάση κάθε ανθρώπινης γνώσης, η αρχή της ανθρώπινης συνείδησης, πρέπει να είναι ότι ο καθένας απο εμάς ξεχωριστά είναι αντικείμενο αγάπης.

Πριν μάθετε αν έχετε κόκκινα ή καστανά μαλλιά, πριν μάθετε αν είστε μαύρος ή λευκός, πριν μάθετε σε ποια θρησκεία ανήκετε, έχετε ανάγκη να γνωρίζετε ότι σας αγαπούν.

Περίπου δώδεκα χρόνια πριν, όταν επρόκειτο να ξεκινήσω την περιοδεία μου “Bad”, ένα μικρό αγόρι με τους γονείς του ήρθε να με επισκεφτεί στο σπίτι μου στην Καλιφόρνια. Πέθαινε από καρκίνο και μου είπε πόσο πολύ αγαπούσε τη μουσική μου κι εμένα. Οι γονείς του μου είπαν ότι δε θα ζούσε πολύ, ότι ήταν πιθανό να “φύγει” οποιαδήποτε από αυτές τις μέρες, κι εγώ του είπα: “Κοίτα θα έρθω στην πόλη σου στο Κανσας για να ξεκινήσω την περιοδεία μου σε τρεις μήνες. Θέλω να έρθεις στο σόου. Θα σου δώσω αυτό το τζάκετ που φορούσα σε ένα από τα βίντεο μου.” Τα μάτια του φωτίστηκαν και είπε: “Στ’αλήθεια θα τα δώσεις σε εμένα;” κι εγώ του είπα “Φυσικά, αλλά πρέπει να μου υποσχεθείς ότι θα το φορέσεις στο σόου”. Προσπαθούσα να του δώσω κάτι από το οποίο να κρατηθεί. Του είπα “Όταν έρθεις στο σόου, θέλω να σε δω να φοράς αυτό το τζακετ και αυτό το γάντι με τα στρας” και του έδωσα ένα από τα γάντια με στρας που είχα. και συνήθως δεν χαρίζω ποτέ τα γάντια με στρας. Και το παιδί βρισκόταν στον παράδεισο.

Αλλά ίσως να βρισκόταν πολύ κοντά στον παράδεισο, γιατί όταν πήγα στην πόλη του, είχε ήδη πεθάνει, και τον είχανε θάψει φορώντας του το γάντι και το τζάκετ. Ήταν μόλις 10 χρονών. Μόνο ο θεός ξέρει, κι εγώ ξέρω, πόσο πολύ προσπάθησε να κρατηθεί στη ζωή. Αλλά τουλάχιστον όταν πέθανε, γνώριζε ότι αγαπήθηκε, όχι μόνο από τους γονείς του, αλλά ακόμη κι από εμένα, που ήμουν σχεδόν άγνωστος για αυτόν, ακόμη κι εγώ τον αγαπούσα. Και με όλη αυτήν την αγάπη ήξερε ότι δεν είχε έρθει στον κόσμο μόνος, και σίγουρα δεν έφυγε μόνος.

Εάν έρθεις σε αυτόν τον κόσμο γνωρίζοντας ότι σε αγαπούν και εάν φύγεις από αυτόν τον κόσμο γνωρίζοντας το ίδιο, ότι και να συμβεί στο ενδιάμεσο μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Ἐνας καθηγητής μπορεί να σε μειώσει, αλλά εσύ δε θα νιώσεις μειωμένος, ένας εργοδότης μπορεί να σε συντρίψει, αλλά εσύ δε θα νιώσεις συντετριμένος, ένας εταιρικός δικηγόρος μπορεί να σε νικήσει αλλά και πάλι εσύ θα έχεις θριαμβεύσει. Πως θα μπορούσε οποιοσδήποτε από αυτούς να καταφέρει να σε γκρεμίσει; Γιατί γνωρίζεις ότι είσαι κάποιος που αξίζει την αγάπη. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά το περιτύλιγμα.

Αλλά αν δεν έχεις αυτή την ανάμνηση της αγάπης, είσαι καταδικασμένος να ψάχνεις τον κόσμο για κάτι που να σε γεμίσει. Όμως όσα χρήματα και να βγάλεις, όσο διάσημος και να γίνεις, ακόμη θα νιώθεις κενός. Αυτό που ζητάς πραγματικά είναι η άνευ όρων αγάπη, η ανεπιφύλακτη αποδοχή. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα που σου στερήσανε με το που γεννήθηκες.

Φίλοι μου, αφήστε με να σας μεταφέρω μία εικόνα. Αυτή είναι μία χαρακτηριστική ημέρα στην Αμερική: έξι νέοι κάτω των 20 ετών θα αυτοκτονήσουν, δώδεκα παιδιά κάτω των 20 ετών θα πεθάνουν από πυροβολισμούς – και θυμηθήτε αυτή είναι μόλις ΜΙΑ ΜΕΡΑ, όχι ένας χρόνος – 399 παιδιά θα συλληφθούν για χρήση ναρκωτικών, 1352 μωρά θα γεννηθούν από ανήλικες μητέρες. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία από τις πιο πλούσιες, τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στην παγκόσμια ιστορία.

Ναι, στη χώρα μου υπάρχει επιδημία βίας που όμοιά της δε βρίσκεται σε κανένα άλλο βιομηχανοποιημένο έθνος. Με αυτούς τους τρόπους οι νέοι της Αμερικής εκφράζουν τον πόνο και το θυμό τους. Αλλά μην πιστέψετε ότι δεν υπάρχει ο ίδιος πόνος και αγωνία ανάμεσα στους συνομιλήκους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μελέτες που έγιναν σε αυτήν τη χώρα δείχνουν ότι κάθε μία ώρα, 3 έφηβοι στο Ηνωμένο βασίλειο κάνουν κακό στον εαυτό τους, συχνά με το να χαράζουν ή να καίνε το σώμα τους ή με το να παίρνουν υπερβολική δόση. Έτσι επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τον πόνο της παραμέλησης και τη συναισθηματική οδύνη.

Στη Βρετανία, μόνο το 20% των οικογενειών θα δειπνήσουν μαζί μόνο μία φορά το χρόνο. Μία φορά το χρόνο! Και τι απέγινε η δοκιμασμένη παράδοση του να διαβάζεις στο παιδί σου ένα παραμυθι πριν κοιμηθεί; Μελέτες από την δεκαετία του ’80 δείχνουν ότι τα παιδιά που τους διαβάζανε, είχαν στη συνέχεια μακραν καλύτερη μόρφωση και υπερείχαν σημαντικά στις επιδόσεις τους από τους συμμαθητές τους στο σχολείο. Και όμως, λιγότερα από το 33% των παιδιών της Βρετανίας ηλικίας 2 έως 8 ετών, απολαμβάνουν την τακτική ανάγνωση ενός παραμυθιού πριν κοιμηθούν. Ίσως να μην σας εντυπωσιάζει πολύ αυτό, μέχρι να ακούσετε ότι το 75% των γονιών τους, απολάμβαναν αυτό το παραμύθι όταν ήταν μικροί.

Ξεκάθαρα, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε από που πηγάζει όλος αυτός ο πόνος, ο θυμός και η βίαιη συμπεριφορά. Είναι αυταπόδεικτο ότι τα παιδιά βροντοφωνάζουν εναντίον της παραμέλησης, σείονται εναντίον της αδιαφορίας και κραυγάζουν συνατά για να τα προσέξουμε.Οι διάφορες υπηρεσίες προστασίας παιδιών στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι χιλιάδες παιδιών είναι θύματα κακοποίησης με τη μορφή της παραμέλησης, σε ένα τυπικό έτος. Ναι, παραμέληση. Σε πλούσια σπίτια, προνομιούχα σπίτια, πλήρως εξοπλισμένα με κάθε είδος ηλεκτρονικών συσκευών. Σε σπίτια όπου οι γονείς γυρίζουν στο σπίτι αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα στο σπίτι, γιατί οι σκέψεις τους είναι ακόμα στο γραφείο. Και τα παιδιά τους; Λοιπόν τα παιδιά τους αρκούνται σε όσα ψίχουλα συναισθημάτων εισπράττουν. Και δεν εισπράττεις πολλά από τις ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και βίντεο.

Αυτοί οι σκληροί, ψυχροί αριθμοί που για μένα τσακίζουν τη ψυχή και κλονίζουν το πνεύμα, θα πρέπει να σας κάνουν να καταλάβετε το γιατί αφιέρωσα τόσο πολύ από τον χρόνο μου και τα έσοδά μου στο να κάνω τη νέα μας πρωτοβουλία, το “Heal the Kids” μία κολοσσιαία επιτυχία.

Ο στόχος μας είναι απλός – να δημιουργήσουμε από την αρχή το δεσμό γονιού και παιδιού, να ανανεώσουμε την υπόσχεση και να φωτίσουμε το δρόμο για όλα τα υπέροχα παιδιά που προορίζεται μια μέρα να περπατήσουν σε αυτήν τη γη.

Αλλά εφόσον αυτή είναι η πρώτη μου διάλεξη, και εσείς με υποδεχτήκατε τόσο ζεστά στις καρδιές σας, αισθάνομαι ότι θέλω να σας πω περισσότερα. Όλοι μας έχουμε τη προσωπική μας ιστορία, και με αυτήν την έννοια τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να αποκτήσουν προσωπικά χαρακτήρα.

Για το 3ο μέρος πατήστε ΕΔΩ

Advertisements