Ο Μάικλ Τζάκσον είναι ένας από τους πιό διάσημους ανθρώπους στον κόσμο. Τα τελευταία έξι χρόνια όταν έγινα φανατική θαυμάστριά του, το 2008, ένοιωσα ότι είχα χάσει πάρα πολλά από την τέχνη, ότι αν τον είχα εκτιμήσει νωρίτερα θα είχα κερδίσει περισσότερα. Ευελπιστούσα ότι θα τον έβλεπα έστω και μία φορά στη σκηνή, στο Λονδίνο το 2009, ευχή που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο Μάικλ έφυγε από τη “ζωή”. Πώς όμως ένας θρύλος μπορεί ποτέ να πεθάνει;

Είναι δύσκολο έργο να ξεδιπλώσει κανείς όλα αυτά που παρήγαγε ο Μάικλ, επειδή η πολύπλευρη προσωπικότητα του δεν περιορίζεται σε ένα πράγμα.Ο Μάικλ Τζάκσον σήκωσε τον πήχυ στην μουσική και στα βίντεο-κλιπ, ξέφυγε από τα μέχρι τότε πολιτιστικά και κοινωνικά στάνταρντς,  και έφερε την καινοτομία στην τέχνη.

Σίγουρα, κανείς δεν φαντάζεται ότι μπορεί να κατατάσσεται ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους χορευτές του 20ου αιώνα, όπως ο Νουρέγιεφ, ο Μπαρίσνικωφ, και ο Φρεντ Ασταιρ.  Ισως, ποτέ, κανείς, δεν περιμένει ότι η τέχνη του συνδυάζεται με την επιστήμη. Είναι ένας χείμαρρος που σε παρασέρνει στην μάθηση και την μαγεία. Σε οδηγεί στον προβληματισμό για την κοινωνία μας, και μέσα από το ψάξιμο γι᾽αυτόν, ανακαλύπτεις, συνεχώς, και μαθαίνεις. Ειναι μία πηγή που μπορείς συνεχώς να αντλείς πληροφορίες. “Προτιμώ να ανοίγω έναν καινούργιο δρόμο, παρά να ακολουθώ έναν σιδηρόδρομο”. Μάικλ Τζάκσον

Το ιστολόγιο 

Ο Spike Lee στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα που σκηνοθέτησε για τον Μάικλ είπε: “Ας επικεντρωθούμε στην ιδιοφυία του, ας επικεντρωθούμε στην τέχνη του. Ξεχάστε τα υπόλοιπα”.

Αυτό το ιστολόγιο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ρίξουν μία βαθύτερη ματιά στο καλλιτεχνικό έργο, αλλά και την ιδιαίτερη, και παρεξηγημένη  προσωπικότητα του Μάικλ Τζάκσον. Σκοπός μου είναι να  προβάλλω κάθε απόχρωση της πολυσύνθετης τέχνης του: την μουσική, τον χορό, το θέατρο, την πρωτοτυπία, την τεχνολογία, τα βίντεο, τους συμβολισμούς του, και στο ότι έσπασε το φράγμα μεταξύ μαύρων και λευκών καλλιτεχνών.

Ελπίζω ότι ο καθένας που επισκέπτεται το μπλογκ, οδηγείται από μια υγιή περιέργεια να ανακαλύψει την τέχνη του καινοτόμου καλλιτέχνη, πράγμα που είναι παγκοσμίως αποδεκτό από καλλιτέχνες, κοινό, κριτικούς, και επιστήμονες, και να είναι ανοιχτός να δει τα πράγματα μέσα από μιά άλλη όψη.

Κάνοντας μία έρευνα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι ένα μπλογκ που να ασχολείται καθ᾽ολοκληρίαν με την τέχνη του Μάικλ Τζάκσον, που να έχει σαν στόχο το να αναδείξει την υψηλή τέχνη του έλειπε από το Ελληνικό διαδίκτυο. Είδα ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για τα “παρασκήνια” της τέχνης και την δημιουργική ιδιοφυία του. Και ουσιαστικά, αυτή ήταν η αιτία που ξεκίνησα αυτό το μπλογκ.Εχω γράψει πολλά κείμενα γι’ αυτόν, έχω κάνει μεταφράσεις συνεντεύξεων, ομιλιών, τραγουδιών του, έχω γράψει άρθρα. Εχω κάνει βίντεο και slideshows. Είχα υλικό για ξεκίνημα. Αλλά, τελικά, δεν ήταν αρκετό απ’ οτι φάνηκε.

Οταν ξεκίνησα την πρώτη εβδομάδα, ήταν τόση η πληροφόρηση που συγκεντρωνόταν από το διαδίκτυο γι᾽αυτόν, που είπα: “Δεν γίνεται. Η τέχνη του Μάικλ Τζάκσον είναι ανυπέρβλητη. Δεν μπορώ να συνεχίσω”. Ηταν τόσα πολλά τα στοιχεία που έβρισκα που μου φαινόταν βουνό να τα οργανώσω. Τελικά, με κέρδισε γιατί κάθε φορά μου έδινε το ερέθισμα να δουλέψω με πολύ “μεράκι” και να τον θαυμάσω ακόμα πιο πολύ.

Κάθε φορά που διάβαζα κάτι γι’ αυτόν ή άκουγα συνεντεύξεις του, άνοιγε μία πόρτα, ένα παράθυρο στον κόσμο της τέχνης, της επιστήμης, τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και του πλανήτη. Θέματα που απασχολούσαν και μένα. Ἐμπαινα σε έναν κόσμο τον οποίο ήθελα να ανακαλύψω! Με έκανε να νοιώθω ζωντανή, ανακάλυπτα έναν καινούργιο κόσμο, και όπως πολλοί φανς παγκοσμίως έχουν δηλώσει, να ανακαλύπτω το παιδί μέσα μου και την αυθεντικότητα του εαυτού μου. ‘Ετσι αφέθηκα στην γοητεία αυτού του ταξιδιού, την μαγεία αυτή που τόσο χρειαζόμουν!

Θέλω να αφήσω πίσω όλους όσους έθαβαν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της τέχνης, ο οποίος βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων εκατοντάδων βραβείων, με το βραβείο του “Καλλιτέχνη της Χιλιοετίας”. Και, όντως, μία τέτοιου βεληνεκούς καλλιτεχνική προσωπικότητα όπως είναι ο Μάικλ Τζάκσον γεννιέται κάθε χίλια χρόνια!

Μέσα από την σκληρή δουλειά και την δημιουργική του εξέλιξη, ο Μάικλ Τζάκσον γιγαντώθηκε σε έναν “υπέρπερφόρμερ” μπροστά από την εποχή του και αποτέλεσε φαινόμενο σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης τέχνης και κοινωνίας. Μέσα από την συνένωση της Αφροαμερικάνικης κουλτούρας με το Χόλιγουντ, αυτό το χαρισματικό πλάσμα, παραμένει αναντικατάστατο!

Μάικλ, σε ευχαριστούμε που φώτισες τις ζωές μας!

Σας ευχόμαστε Καλή Περιήγηση στον πραγματικά μαγικό κόσμο του
Μαικλ Τζάκσον!

star feet walkimg tumbr

Advertisements