Tags

, , , ,

DAILY NEWS: ο Μάικλ ήταν χορευτική ιδιοφυία
της Olivia Smith,
Δευτέρα, 29 Ιουνίου, 2009
Daily News: Michael was a dance genius

The Angle Line moonwalk & triangle

Ο χορευτής Michael Jackson μας προκάλεσε αμέτρητες συγκινήσεις. Ανάμεσα στα τόσα χαρίσματα που είχε, ο Michael ήταν και μία χορευτική ιδιοφυΐα. Μέσα από όλους τους τρόπους που μπορεί κανείς να θυμάται επάξια τον Μάικλ Τζάκσον είναι ότι είναι μία ιδιοφυΐα της ποπ μουσικής του 20ου αιώνα στην κορυφή της λίστας.

Αλλά για οποιονδήποτε έχει την ελάχιστη εκτίμηση για τον χορό, η κίνηση της λεκάνης του τραβάει την προσοχή, με τον τρόπο που λυγίζει.

Είναι μία κίνηση που είδαμε για πρώτη φορά στο βίντεο του Billie Jean. Στηρίζεται στις μύτες των ποδιών, με κεκλιμένα γόνατα, γέρνοντας πίσω ενώ η λεκάνη ωθείται μπροστά έτσι ώστε το σώμα του να σχηματίζει μία (αμβλεία 137 μοιρών)** γωνία. Μία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τον μηρό πριν από την κλίση των γονάτων του. Είναι απλό και διαρκεί για μιά στιγμή μόνο.

H γωνία και τα πόδια του Τζάκσον είναι σε μία θέση που είναι γνωστή στους χορευτές ως “forced arch“(video). Είνα μία θέση του ποδιού που φέρει βάρος, κατά την οποία ανασηκώνεται η πτέρνα, το γόνατο λυγίζει, και το μετατάρσιο (το μπροστινό μέρος του πέλματος) κάμπτεται. Είναι σαν να περπατάς στις μύτες των ποδιών με λυγισμένα γόνατα. Που σημαίνει περπάτημα με τα πόδια σε “demi-plie” και “releve (“releve“), και αυτό μπορεί να προέρχεται από την πρώιμη δουλειά της πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού Martha Graham (video). Ὀμως o Jackson έχει εμποτίσει την κίνηση αυτή με μία ελαφριά αισθαντικότητα που ανήκει περισσότερο στον χορογράφο του Broadway Bob Fosse Αλλά, σχετικά με την ιστορία του χορού ας είμαστε δίκαιοι. Οποιοσδήποτε έχει δει το βίντεο, αμέσως το συνδέει με τον Τζάκσον.

This slideshow requires JavaScript.

“Είναι το σημάδι ενός μεγάλου χορευτή, που οποιαδήποτε κίνηση, την κάνει να μοιάζει εντελώς δική του.Ακόμα και αν υπήρχε κάποια κίνηση που δεν την δημιούργησε ο ίδιος, ακόμα και αν δεν την έκανε για πρώτη φορά, την έκανε να φαίνεται καινούργια”, λέει  η Ronni Favors, υπεύθυνη προβών του Αμερικάνικου Χοροθέατρου ‘Αλβιν ‘Εϊλι, από το 1977.

(Το Αμερικάνικου Χοροθέατρου ‘Αλβιν ‘Εϊλι, είναι το πρώτο «μαύρο χοροθέατρο», και μία από τις κορυφαίες χορευτικές ομάδες του κόσμου, η οποία έχει δώσει παραστάσεις και στην Ελλάδα, στο Ηρώδειο (2001, 2008) και στο Μέγαρο Μουσικής (2011)). Πρώτα, μπορεί να δεί κανείς ότι υπάρχει μιά μικρή σύνδεση μεταξύ μιάς σύγχρονης χορευτικής ομάδας – όπως αυτή του  Alvin Ailey at the Orange County Performing Arts – και του Jackson. Αλλά, ειδικά με την συγκεκριμένη ομάδα, υπήρχε μία πολύ δυνατή σχέση. Ο Μάικλ Πήτερς, χορογράφος βραβευμένος με Βραβείο Tony για το Dreamgirls, το 1981, και χορευτής τις δεκαετίες ᾽60 και ᾽70, ήταν συγχορογράφος στο Beati It, όπου χορεύει τον ρόλο του “κακού” με το λευκό μπουφάν, μαζί με άλλους χορευτές που όλοι προέρχονταν από τις τάξεις του Ailey. Ο Πήτερς, επίσης, είναι συγχορογράφος και χορεύει και στο Thriller. Ο Τζάκσον υπερέβη τα σύνορα μεταξύ του street dancing (χορού του δρόμου), από όπου πήρε το moonwalk – και τον χορό ως τέχνη υψηλής εκπαίδευσης, με έναν τρόπο που κανένας δεν είχε κάνει πριν.

“Κανένας χορευτής δεν έχει κάνει μία μορφή τέχνης τόσο δημοφιλή, από την εποχή του Φρεντ Ασταίρ”, είπε η Tavia Nyongo, καθηγήτρια στο πρόγραμμα σπουδών, perormance studies, στο Πανεπιστήμιο New York University και ειδική στην ποπ κουλτούρα.

Οσον αφορά την βαθειά γνώση του Τζάκσον, ο ίδιος ο Ασταίρ τον κάλεσε για να του πει πόσο συναρπαστικός χορευτής ήταν. Ενώ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαιζαν μαραθώνιους από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ο Τζάκσον τιμήθηκε, επίσης, και στα βήματα του: οι χορευτικές κινήσεις από το Beat It, στα Βραβεία BET, και η χορογραφία του  Thriller παρουσιάστηκε από φυλακισμένους στην Μανίλα, στις Φιλιππίνες, και από ένα moonwalk group, στον Πύργο του Αϊφελ, στο Παρίσι.

Angle Dangerous Tour

** Το σχέδιο και οι μαθηματικές πράξεις που έκανε ο Μάικλ για να υπολογίσει την γωνία που ήθελε να σχηματίσει το σώμα του. Ηταν 137 μοίρες.
Angle notes michael_jackson_wallpaper_moonwalk_05 triangle